Καφές στο χέρι: εσύ πόσο στραγγάλισες το περιβάλλον σήμερα;

Υπάρχει μια μάστιγα σήμερα που λέγεται καφές στο χέρι σε χάρτινο κύπελλο. Είναι ωραία να παίρνουμε το καφεδάκι μας στο χέρι στο δρόμο για τη δουλειά, αλλά το θέμα πλέον είναι εξαιρετικά σοβαρό. Ιδού μερικά νούμερα για να καταλάβουμε πόσο τρομακτικές διαστάσεις έχει πάρει το πρόβλημα σήμερα:

Τι γίνεται στον κόσμο

Στη Γερμανία κάθε χρόνο δημιουργούνται 40.000 τόνοι σκουπιδιών μόνο από τα χάρτινα κυπελλάκια του καφέ – 320.000 πετούν οι Γερμανοί ΤΗΝ ΩΡΑ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, από τα συνολικά 3 δις κύπελλα μιας χρήσης που πετιούνται ετησίως, ΜΟΛΙΣ το 1 στα 1000 ανακυκλώνεται. Να τολμήσω να μιλήσω για την Αμερική; 60 δις κύπελλα από χαρτί στις ΗΠΑ καταλήγουν κάθε χρόνο στην χωματερή. Στις παραπάνω χώρες, όπως και σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας,  οι τεράστιες αλυσίδες όπως τα Starbucks και τα Costa Coffe μόνο επιδεινώνουν το πρόβλημα με την αλόγιστη χρήση τους.

Καφές στο χέρι: το πρόβλημα

Για εσάς που θεωρείτε ότι τα χάρτινα κύπελλα ανακυκλώνονται, σας έχω άσχημα νέα. Τα ποτήρια αυτά δεν είναι ανακυκλώσιμα διότι έχουν μια επίστρωση από πλαστικό στον πάτο τους, προκειμένου να μην υπάρχει διαρροή.
Το κακό που πολλοί από εμάς προκαλούμε με αυτήν την συνήθεια είναι πολυδιάστατο και απλά ανεπανόρθωτο. Καταρχάς, κατά την παραγωγή των χάρτινων ποτηριών κόβονται χιλιάδες δέντρα κάθε μέρα και προστίθενται τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Ταυτόχρονα, επεκτείνουμε τις ήδη τεράστιες χωματερές μας για να χωρέσουν οι τόνοι σκουπιδιών που δημιουργούνται όταν τα πετάμε. Φυσικά επειδή το πλαστικό ΔΕΝ ΒΙΟΔΙΑΣΠΑΤΑΙ, παραμένει στη γη για εκατοντάδες χρόνια.

 

Καφές στο χέρι: το ποτήρι πολλαπλών χρήσεων είναι η μόνη λύση στο πρόβλημα με τους τόνους πεταμένων ποτηριών μιας χρήσεως
Η κούπα πολλαπλών χρήσεων είναι μία απλή λύση στο τεράστιο πρόβλημα των ποτηριών μιας χρήσης.
Για εσάς που αναρωτιέστε τι εναλλακτική έχουμε, υπάρχει λύση κι είναι απλή: κούπα πολλαπλών χρήσεων. Την παίρνουμε μαζί μας και την δίνουμε στο κατάστημα όπου αγοράζουμε τον καφέ μας για να μας την γεμίσει. Οι περισσότερες είναι πανέμορφες κι έχουν καπάκι από σιλικόνη, οπότε μετακινούνται μαζί μας χωρίς φόβο. Απίστευτα απλό, με ένα μοναδικό μειονέκτημα: πρέπει να την πλύνουμε μετά. Δεν ακούγεται και τόσο τραγικό όμως, αν σκεφτούμε τα τεράστια οφέλη που θα είχε, έτσι δεν είναι; Μπορείτε να παραγγείλετε ένα σήμερα αναζητώντας στο google τους εξής όρους: «επαναχρησιμοποιούμενες κούπες καφέ θερμός ποτήρι». (Πριν βιαστείτε να παραγγείλετε ένα υπέροχο design από το εξωτερικό, προτιμήστε να αγοράσετε μία από ελληνικό κατάστημα!) Δεν θέλετε να δώσετε χρήματα; Κανένα πρόβλημα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα γυάλινα βάζα από τη μαρμελάδα ή το μέλι που διαφορετικά θα πετούσατε. Κλείνουν όλα αεροστεγώς κι έχουν το κατάλληλο μέγεθος!

Υπάρχει προσωπική ευθύνη: είναι και στο δικό μας χέρι

Δεν νομίζετε ότι είναι η ώρα να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας σαν καταναλωτές και να δείξουμε το δρόμο στις αλυσίδες καφέ; Πέρα από το να τους δίνουμε τα λεφτά μας και να καταστρέφουμε με τόσο επιδεικτική άγνοια το σπίτι μας, μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί αυτό που πρέπει: να αλλάξουμε τον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε, ξεκινώντας από μία απλή καθημερινή συνήθεια κάθε φορά. Ή μήπως πιστεύει κανείς ότι ο πλανήτης μας θα συνεχίσει αεναώς να χωράει ΚΙ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΜΑΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *